Yapı Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Yapı güçlendirmede bina da gerçekleşmiş olan hasara göre birçok farklı metot kullanılmaktadır.  Hasar görmüş bölgenin durumuna göre kullanılacak malzemeler değişkenlik göstermektedir. Bölgenin ihtiyacına göre güçlendirme çalışması yapılmaktadır.

Kolon Güçlendirme - Kiriş Güçlendirme

Güçlendirilmesi en zor olan bölgelerden biridir. Depremde en çok zararı genelde bu bölgeler görmektedir. Hasar gören veya dayanama gücünün çok olmadığı kirişlerde onarılır ve güçlendirilir. Güçlendirme gerçekleşen hasarın boyutuna göre yapılmaktadır.

Çelik Güçlendirme

Tarihi denilebilecek kadar eski, manevi değeri yüksek olan binalarda kullanılan güçlendirme çalışmasıdır. Çelik güçlendirme ile özellikle betonarme binaların iskelet sistemi onarılır ve güçlendirilir.

Sistem İyileştirme – Çelik Çapraz İyileştirme

Ülkemizde ki binaların yapıları dolayısıyla kullanıma pek uygun olmayan güçlendirme çeşididir. İki kolon arasındaki uzunluğun çelik çaprazlarla güçlendirilmesiolarakta bilinir.

Bina Güçlendirme İşe Yarıyor Mu?

Türkiye’de bina güçlendirme kavramı son yıllarda sayıları gittikçe arttan doğal afetlerden sonra daha çok gündeme gelmeye başladı. Değeri henüz çok anlaşılmasada bina güçlendirme çalışmaları maliyet açısından da oldukça önemlidir.

Ülkemizde binaların yıkıp yeniden yapılması daha yaygındır. Bina güçlendirmesi hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığı için “Güçlendirme İşe Yarıyor Mu?” sorusu ile çok karşılaşılmaktadır.

Güçlendirmenin işe yaradığını anlamak için bakmamız gereken güçlendirilen bina, yapılan güçlendirme işlemi sonrasında yeterli yapı güvenliğine sahip olabiliyor mu? Gerekli tedbirler alınıp güvenirlik testinden geçiyor mu? Doğal afet, deprem yönetmeliğine uygun şekilde bina yenileniyor mu? Güçlendirme çalışması ekonomik olarak avantajlı mı?

Güçlendirme ekonomik olarak avantajlıdır. Her durumda gerekmediği içinde olası büyük depremler beklediği için gün geçtikçe kullanım alanları artmaktadır. Güçlendirme çalışması tek bir noktaya yapılmamaktadır. Binanın yaşı, kullanılan malzemesi, gerçekleştirilen işçilik, yaşadığı hasarlar ve yaptırılma sebebi göz önüne alınarak farklılıklar göstermektedir.

Bina Güçlendirme Maliyetleri Nedir?

Bina güçlendirmede maliyetinin hesaplanmasında yapılacak işin modeli, binanın yapısı, bina yaşı, güçlendirme hizmetinin boyutu, yapılacak uygulama, maliyet, işçilik, mevcut binanın doğal afetlere uygunluğu gibi birçok madde göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Bütçeleme her bina için değişkenlik gösterecektir.

 

Telefon Ara
whatsapp Yaz