Yapı - Bina Güçlendirme Nedir?

Bina – Yapı Güçlendirme oluşabilecek doğal afetlere önlem almak adına yapılmaktadır.  Ülkemizde geçmiş dönemlerde hasar bırakan depremler, heyelanlar başta olmak üzere birçok doğal afet yaşanmıştır. Deprem bölgesinde bulunan ülkemiz için bina güçlendirme araçları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Hasar görmüş bir binayı önergeler üzerinden, öngörülen bir güvenlik seviyesine getirmek için yapılan çalışmalara onarım denir.  Hasar görmemiş bir yapıyı, öngörülen güvenlik seviyesine çıkarmak için yapılan işlemlere ise güçlendirme denir.

Yapı - Bina Güçlendirmeye Neden İhtiyaç Duyarız?

Ülkemiz coğrafi özellikleri dolayısıyla deprem bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’nin birçok bölgesinden halan aktif olan fay hatları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Karadeniz bölgemizde ise yoğun yağışlardan ötürü heyelan gibi doğal afetler meydana gelmektedir. Zamanla oluşacak yıpranmalarda bir diğer sebep olarak görülebilir.

Geçmiş dönemlerde yapılan hatalı binalar, yanlış kullanılan malzemeler ve binaların oldukça eski olmalarından dolayı oluşacak yıkım ağır sonuçlara sebebiyet doğurabilir. Yeni bir bina inşa etmek maddi ve manevi olarak ağır yükümlülükleri getirebilir. Yapı - bina güçlendirme ihtiyacımızı bilinen aksine doğru ve eksiksiz olarak karşılamaktadır.

Konusunda uzman kişilerin tespitleri ile birlikte binayı sağlıklı ve yönetmeliklere uygun bir şekilde güvenli bir bölge haline getirmek görevimizdir. Bu konuda konunun uzmanları ile çalışmak en önemli hususlardan biridir. Konusundan uzman olan kişilerin yönlendirmeleri neticesinde doğru malzeme ile güvenlikli bir alan yaratılması önemlidir. İşinin uzmanı tecrübeli kişiler ile çalışmak önemlidir. Aksi halde yarardan çok zarar sağlayacak iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilebilir.

Yapı - Bina Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Farklı güçlendirme metotları ile hasar gören, deforme olan veya yıkılma tehlikesinde olan binalara güçlendirme çalışmaları yapılabilir. Yapının duruma göre kullanılacak güçlendirme araçları değişiklik göstermektedir.

Binalar çeşitli sebeplerden dolayı hasar görebilir. Yapı yorgunluğu, yanlış malzeme kullanımı, çeşitli kazalar ve doğal afetler bunların başlıca sebepleridir. Bu gibi durumlarda yaygın olarak kullanılan bina güçlendirme yöntemleri şunlardır;

  • Mantolama veya gömlek geçirme,
  • Kanat ekleme,
  • Çelik mantolama
  • Betonarme mantolama
  • Kolon mantolama

Yapı güçlendirme yöntemleri ise;

  • Kiriş güçlendirme
  • Kolon güçlendirme
  • Çelik güçlendirme
  • Sistem iyileştirme
  • Çelik çarpraz iyileştirme
Telefon Ara
whatsapp Yaz