Bina Güçlendirme Nedir?
Bina Güçlendirme Nedir?
Deprem İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde büyük bir risktir. Depremden korunmanın tek yolu, gerekli önlemleri almak ve deprem bilinci geliştirmektir. Önlemler kapsamında yaşadığımız binaların depreme dayanıklı ve sağlam olması gerekir. Bina güçlendirme uygulamaları, deprem riski karşısında zayıf olan binaların daha sağlam ve daha dayanıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar.
Deprem dışında sel veya heyelan gibi doğal afetlere karşı da güçlendirme işlemi yapılabilir. Bu işlemlerde betonarme mantolama ve karbon lifli polimer (CFRP) en çok tercih edilen bina güçlendirme teknikleri arasında sayılabilir. Seçilecek olan yöntem, uygulamanın yapılma nedenine göre farklılık gösterecektir.
Neden Bina Güçlendirme Yapılmalı?
Binanın güçlendirilmesi, içinde yaşayan bireylerin depreme karşı dayanıklı bir binada oturmasını sağlar. Dayanıksız bir binada oturmak, deprem anında binanın yıkılma riskini arttırır. Bu da daha fazla can kaybı ve yaralanma riski anlamına gelir.
Bina güçlendirme mevzuatı uyarında, güçlendirme işlemi belirli kuralları takip ederek gerçekleştirilmelidir. Böylece süreç başarılı bir şekilde tamamlanabilir. Ayrıca güçlendirme işlemi, binayı tamamen yıkıp yeninden yapmaktan daha az maliyetlidir. Süre olarak da binanın baştan yapılmasına göre daha kısa sürede tamamlanır.
Bina Güçlendirme İşe Yarar Mı?
Doğru bir şekilde yapılan güçlendirme işlemi, binanın daha sağlam ve daha dayanıklı olmasını sağlar. Ayrıca binanın kullanım ömrünü de uzatır. Bu nedenle bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabını evet olarak vermek mümkün olur.
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Güçlendirme sürecinde birkaç aşamadan bahsetmek mümkün. Bina güçlendirme aşamaları şu şekilde listelenebilir:
- Ön araştırma ve keşif
- Uygun güçlendirme yönteminin seçilmesi
- Projelendirme
- Belediyeden gerekli izinlerin alınması
- Uygulama
Ön Araştırma ve Keşif
Bu aşamada bina güçlendirme çalışmaları kapsamında ele alınacak olan bina ve bölge incelenir. Aslında bu aşamanın en önemli adımı, binadaki mevcut sorunları tespit etmektedir. Binanın daha önce hasar alması durumunda hasar değerlendirmesi yapmak gerekir. Bunun için güncel deprem yönetmeliğine uygun şekilde binanın taşıyıcı elemanları olan kolon, kiriş ve perdelerinden karot örnekleri, demir donatı okumaları ve kolon sıyırmaları yapıp bu numuneleri laboratuvarda incelemeye göndererek proje için taban bilgiler oluşturulur.
Güçlendirme Yöntemi Seçimi
Yapılan değerlendirmenin ardından bina için en uygun güçlendirme yöntemi seçilir. Her binanın gereksinimi farklı olacağı için bir binada seçilen yöntem diğer binada etkili sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle ön araştırma ve keşif aşamasında elde edilen bilgilerin kullanılması büyük önem taşır.
Projelendirme
Öncelikle binanın mevcut projesine bakılır bina yönetiminde ya da belediyede bulunmayan projeler için uzman ekibimiz binaya gelip rölöve alarak binanın mevcut projesini çıkartır. Bu aşamada bina güçlendirme projesi planlanır. Rölöve ve laboratuvar sonuçları ışığında mevcut binanın bilgisayar ortamında modellenmesi ve performans analizi yapılarak yapay deprem verilmesi sonucunda güçlendirme projesi için gerekli materyaller elde edilmiş olur. Planlama aşamasında uygulanacak yöntem, bütçe, proje tamamlanma süresi, belediye kuralları gibi birçok değişken ele alınır. Projelendirme aşaması, alanında uzman mühendisler ve mimarlar tarafından gerçekleştirilir.
Belediyeden Gerekli İzinlerin Alınması
Diğer tüm inşaat projelerinde olduğu gibi bina güçlendirme projelerinde de ilgili belediyeden gerekli izinlerin alınması gerekir. İzinler alınmadan projeye başlamak mümkün olmaz. Bazı durumlarda belediyeler güçlendirme yönetmeliği kapsamında projede değişiklikler yapılmasını talep edilebilir. Bu durumda projelendirme aşamasında hazırlanan planlar üzerinde gerekli değişiklikler gerçekleştirilir. Tüm değişikliklerin ardından bina güçlendirme ruhsatı alınır.
Uygulama
Bina güçlendirme izni çıktıktan sonra uygulama aşamasına geçilir. Uygulama aşamasında projelendirmede çizilen planlar seçilen yönteme göre uygulanır. Bina güçlendirme süresi uygulanacak yönteme ve işlemin yapıldığı mevsime göre farklılık gösterebilir.
Bina Güçlendirme Yöntemleri
Bina güçlendirme yöntemleri farklı faktörlere göre seçilmektedir. Güçlendirme yöntemi seçilirken dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir.
- Güçlendirme yapılacak binanın bulunduğu zemin
- Güçlendirme yapılacak binanın mevcut statik planı
- Belediye tarafından izin verilen yöntemler ve uygulamalar
- Bölgenin deprem riski
- Binanın hasar alıp almadığı
- Binanın taşıyıcı sisteminin malzeme yapısı (Beton, Demir)
Tüm bu faktörler seçilecek güçlendirme yöntemi için büyük önem taşır. Binalar farklı darbe ve titreşim dayanımı değerlerine sahip olduğu için öncelikle mevcut durumun değerlendirilmesi gerekir. Örneğin deprem riski yüksek olan bölgelerde, kolon mantolama ve betonarme mantolama gibi yöntemler tercih edilebilir.
Diğer yandan karbon lifli polimer (CFRP) uygulamaları hem uygulanabilirlik hem de malzemenin hafif olması nedeniyle birçok avantaja sahiptir. Temel güçlendirme ise zeminin yumuşak olduğu binalarda daha fazla tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkar.
Bina güçlendirme teknikleri arasında en yaygın kullanılan temel güçlendirme, kolon güçlendirme, beton güçlendirme ve karbon lif polimer uygulamaları sayılabilir. Buna ek olarak çelik güçlendirme gibi yöntemler de tercih edilebilir.
Stronger İnşaat ve Bina Güçlendirme ile daha güvenli ve daha güçlü binalarda yaşayın. Uzman ekibimizle iletişime geçerek sizin için en doğru bina güçlendirme projesi teklifini alabilirsiniz.