Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
- Binanın risk taşıyıp taşımadığı kontrol – tespit edildikten sonra, bin riskli değil ve güçlendirilmeli gibi kategorilere ayrılır.
- Yapı risk içeriyorsa güçlendirilme yapılması gerektiğine dair rapor verilir.
- Herhangi bir itiraz durumu olmazsa 15 iş günü içerisinde binanın riskli olduğu belgelerle kesinleşir.
- Mal sahiplerinin 4/5’inin güçlendirme kararını onaylaması dahilinde, bina ortak karar ile güçlendirme işlemine dair beyanda bulunabilir.
- İlgili mühendisler tarafından yapılan olacak güçlendirme işleminin projesi çizilir, gerekli izinler alınır. Güvenlik tedbirleri alındıktan sonra işleme başlanır.
- En çok tercih edilen güçlendirme işlemi kiriş ve kolon mantolamadır. Her binanın yapısı uygun olmadığı için kolon mantolama tekniği kullanılamayabilir.
- Binaların olası bir depreme, deprem dolayısıyla oluşacak titreşimlere vereceği tepkiler ölçülür.
- Temel ve zemin kontrol edilir, herhangi bir uyumsuzluk varsa tamir edilir. Gerekli durumlarda bina içerisinde bulunan duvarlara da müdahele edilir.
Bina Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda ülkemizde gerçekleşen depremler, yoğun yağışlardan ötürü birçok binada ağır hasarlar oluşmuştur. Hasar tespitinin hızlı ve güvenli olması öncelikli konumuz olmalıdır. Hasar tespitinde aşağıda belirtmiş olduğumuz detaylar oldukça önem taşımaktadır.
- Gördüğümüz hasarın boyutu eğer yüksekse, binada ki çatlaklar büyük boyutlularsa, yapının boşaltılması gerekli durumlarda bazı bölümlerin kapatılması gerekmektedir.
- Taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan kolonların üzerinden ki hasar tespit edilmeli, fotoğrafı çekilmeli ya da ilgili kişiler tarafından kâğıda krokisi çizilmelidir. Çatlakların genişliğinin ölçülmesi, yerlerinin işaretlenmesi, belirlenmesi ve fotoğraflarının çekilmesi ilerleyen zamanlarda karışmaması için önemlidir. Kolaylık olması için bu çatlaklar numaralandırılabilir.
- Projenin aslına aykırı olarak yapılmış olan durumlar varsa tespit edilmesi, gerçek boyutları belirlenerek ölçümlendirilmelidir.
- Binadan malzeme örnekleri alınmalı, gerekli dayanıklılık testleri yapılmalıdır.
- Binanın hasara sebep olan afetin öncesi hakkında bilgi toplanması gerekir. Binanın hangi koşullarda, kaç yılında yapıldığı daha önce başına gelen doğal afetler olup olmadığı, bina üzerinden yapılan değişiklikler, yapılan yenilikler. Varsa çıkarılan kat, eklenen daire, balkın gibi değişikliklerin belirlenmesi gerekir.
- Yapı çevresindeki zeminde oldukça önemlidir. Gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.
- Binanın yakın çevresindeki benzer yapılarında incelenmesi gerekir. Hem karşılaştırma olması adına hem de güvenirlilik açısından önemli bir ayrıntıdır.